Cinci sfaturi pentru prelungirea vieții bateriei litiu-ion

Cinci sfaturi pentru prelungirea vieții bateriei litiu-ion

baterie laptopExista foarte multe articole care ne invata cum sa pastram energia bateriei de tipul Litiu-ion, fie prin scaderea luminozitatii ecranului, dezactivarea anumitor functii, etc dar nu prea sunt articole care sa ofere informatii cu privirea la modul de ingrijire al bateriilor de tipl lithiu-ion pentru ca  acestea sa reziste cat mai multor cicluri de incarcare ! De aceea am scris acest articol care iti ofera 5 pasi simpli ce te ajuta sa cresti “speranta de viata” a beteriei laptopului tau !

In ziua de azi unde mobilitatea este foarte important, bateriile sunt folosite sub multe forme in fiecare zi. Fie ca vorbim de telefoane, de laptopuri, tablete sau orice solutie mobila, toate folosesc baterii, si dintre acestea majoritatea au baterii de tipul Litiu-Ion.

Este simplu sa reusesti sa prelungesti timpul de folosire a laptopului cu energia din acumulator, cel mai simplu fiind prin reducerea consumatorilor, dar este mai putin cunoscut modul si conditiile in care ar trebui folosita bateria laptopului pentru a nu ii deteriora rapid durata de viata! Acest lucru este foarte important daca doresti sa iti pastrezi bateria intr-o stare foarte buna pentru mai mult timp.

baterii_laptop

In continuare va voi prezenta cateva modalitati de a va mentine bateria laptopului sanatoasa:

1. Pastrati bateriile la temperatura camerei 

Asta înseamnă între 20 și 25 grade C. Cel mai rau lucru care se poate întâmpla la o baterie litiu-ion este de a avea o încărcare completă și să fie supusa la temperaturi ridicate. Deci, nu incarcati sau depozitati laptopul sau orice dispozitiv ce merge pe baterii intr-o incapere unde este foarte cald sau sa il lasati vara in masina cand aceasta este in bataia soarelui. Căldură este de departe cel mai mare factor cand vine vorba de reducerea duratei de viață a bateriei litiu-ion.

2. Cumparati o baterie Litiu-Ion de capacitate mare decat sa luati o baterie de schimb.

Bateriile se deterioreaza in timp, indiferent dacă acestea sunt folosite sau nu. Deci, o baterie de rezervă nu va rezista mai mult decât cea în uz. Este important să tinem cont de faptul ca bateriile imbatranesc si o data cu aceasta isi pierd si din propietatile de inmagazinare a energiei, atunci cand dorim sa achizitionam o baterie noua.  Atunci cand va decideti sa achizitionati o baterie noua asigurati-va ca cereti vanzatorului una ce are termenul de fabricatiei cat mai aproape de data achizitionarii.

De asemenea in cazul in care doriti sa aveti un acumulator care sa tina mai mult ar fi indicat sa achizitionati unul cu mai multe celule decat cel pe care il folositi in prezent. De exemplu, multe laptopuri vin cu acumulatori pe 6 celule, si de aceea ar fi indicata achizitionarea unuia pe 9 sau 12 celule.

3. Permiteti descarcari partiale si evitati descarcarile complete

Spre deosebire de bateriile NiCad, bateriile de tipul Litiu-Ion nu au o memorie de încărcare. Asta înseamnă ca ciclurile de descărcare completa ( de adancime ) nu sunt necesare. De fapt, e mai bine si mai sanatos pentru baterie, de a utiliza cicluri parțiale de descărcare.

Există insa o singură excepție. Experții in beterii sugerează că după 30 de cicluri, ar trebui să li se permită bateriilor de tipul  litiu-ion sa se descarce aproape complet, aproximatv la un nivel minim de 7-10 % din capacitatea bateriei laptopului. Descărcărilor parțiale continue a crea o stare numita memorie digitală, ducand la scăderea preciziei indicatorului de capacitate al bateriei. Așa că  o dataa la 30 de cicluri descarcati bateria aproape in totalitate iar apoi incarcati. Indicatoru de capacitate al bateriei va fi recalibrat.

4: Evitați descărcarea completa a bateriilor Litiu-Ion

Dacă o baterie Litiu-Ion este descărcată sub 2,5 volti pe celula, un circuit de securitate încorporat în baterie se deschide și bateria pare a fi moarta. In acest caz folosirea incarcatorului original al bateriei nu va revitaliza bateria.

De asemenea, din motive de siguranță, nu reîncărcați bateriile care au fost lasate descarcate si depozitate pentru perioade lungi de timp.

5. Pentru depozitarea pe termen lung, descarcati bateriile Litiu-Ion la un nivel de 40-50% și pastrati-le într-un loc răcoros

Bateria laptopului nu se depoziteaza fiind incarcata complet ci la un nivel recomandat de specialisti de 40-50% . Asta înseamnă ca daca bateria nu este incarcata in totalitate nici oxidarea litiu-ion nu se mai face intr-un ritm ridicat. Depozitarea bateriilor se face la un loc racoros, spre exemplu o camara. 🙂

Concluzii

Bateriile Litiu-Ion sunt o mare imbunatatire in comparatie cu bateriile ce au existat in trecut. Din noile tipuri de baterii se pot scoate chiar si 50 de cicluri de incarcare /descarcare. Tot ce trebuie sa faceti ar fi sa urmati pasii descrisi mai sus, care de altfel nici nu sunt chiar asa de urmat, ci mai degraba ar trebui constientizati atunci cand folosim bateriile.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.